Länkstig

Bloggar

Bloggar

Terveisiä työharjoittelusta!

Kiia Ahola Publiceringsdatum 1.11.2023 12.10 Blogg

Teen oman harjoitteluni Oulun poliisilaitoksella, enkä ole katunut valintaani yhtään. Minulla työharjoittelua on takana jo 2/3 ja tuntuu, että loppua kohden aika vain kiihtyy. Olen kerennyt tässä puolen vuoden aikana nähdä rikostutkinnan eri osa-alueita, teknistä tutkintaa, kenttätoimintaa, liikennejaksoa sekä palvelupäivystystä ja lupapuolta.

Rikostutkinnan osa-alueista pääsin itse tutustumaan lähemmin niin nuorten tekemien rikosten kuin omaisuuteen kohdistuvien rikosten tutkintaankin. Pääsin myös seuraamaan kuulusteluja sekä kuulustelemaan itse. Teknisen tutkinnan jakson aikana me harjoittelijat pääsimme tutustumaan poliisin tekniseen tutkintaan, mikä aukaisi aivan uuden maailman. Siellä käytetyistä apuvälineistä, esimerkiksi tietyistä järjestelmäkameran osista en ollut edes kuullut aikaisemmin, puhumattakaan muista apuvälineistä. Palvelupäivystyksessä taas työtehtävät olivat erilaisia: otin vastaan rikosilmoituksia sekä selvitin vastauksia asiakkaiden kysymyksiin niin puhelimessa kuin kasvotustenkin sekä neuvoin asiakkaita ottamaan yhteyttä oikeisiin paikkoihin. Lupapuolella pääsin seuraamaan aseiden tarkastusta, aselupien käsittelyä sekä muiden lupien myöntämistä.

Kenttäjaksolla olen päässyt kohtamaan asiakkaita monissa eri paikoissa ja tilanteissa. Työtehtäviä on ollut monenlaisia, muun muassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta koskevaa valvontaa, kadonneen etsintää, liikennekolarin selvittelyä, ihmisten välisten erimielisyyksien selvittämistä, ihmisten ajokunnon tarkistamista, esineiden haltuun ottoa, rikosilmoitusten tekemistä sekä poliisin toiminnan esittelemistä nuorille. Kentällä sekä liikennejaksolla olen antanut ihmisille niin sakkoja kuin liikennevirhemaksuja. Välillä vastaan on tullut myös todella haastavia tehtäviä, kuten vainajan omaisten kohtaamisia. Nämä kaikki edellä mainitut tehtävät ovat vain murto-osa siitä, mitä olen päässyt näkemään ja tekemään. Tästä voi siis päätellä, että tehtäviä kentällä on laidasta laitaan, eikä ikinä tiedä minkälainen työtehtävä tulee vastaan seuraavaksi.

Poliisin työelämään tottumista ovat auttaneet hyvät harjoitteluohjaajat. Heillä on riittänyt sekä hermoja että huumoria vastata kysymyksiin yhä uudelleen ja uudelleen. He ovat jakaneet omia kokemuksiaan ja näyttäneet omia toimintamallejaan, joista on ollut helppo sisäistää asioita. He ovat luottaneet kykyihini toimia, jolloin olen saanut itsekin olla osana suorittamassa työtehtäviä. Samalla olen saanut kerätä ammatillista kokemusta. Mielestäni koko työyhteisö on ollut isossa roolissa työhön sopeutumiseen: työkaverit ymmärtävät meidän olevan harjoittelijoita, mutta silti kohtelevat meitä vertaisina. On ollut ilo huomata, että työkaverit auttavat aina kun vain tarvitsee apua.

Olen erittäin tyytyväinen, että olen päässyt näkemään ja kokemaan jo harjoittelun aikana näin montaa erilaista poliisissa tehtävää työtä. Ei turhaan puhuta, että poliisin peruskoulutuksella voit tehdä monta uraa. On siis hyvä, että pääsemme harjoittelun aikana näkemään näinkin laajasti poliisissa tehtäviä töitä. Harjoittelun jälkeen tietää ainakin suunnilleen, mistä paikoista töitä lähtee etsimään.

Jos sinulla heräsi jotakin kysyttävää tai kommentoitavaa, ota yhteyttä: [email protected].

Kiia