Länkstig

Bloggar

Bloggar

Tillbaka i skolbänken

Oskar Pellas Publiceringsdatum 8.2.2016 8.33 Blogg

Hej allihopa!

Skolan har börjat igen, en ny klass har börjat igen, snön har fallit igen. När jag återvände till Hervanta efter jullovet var det nästan exakt ett år sen jag började i Polisyrkeshögskolan, och läget var likadant då som nu. Jag blev att fundera över hur snabbt tiden går, och hur långt man redan har kommit i utbildningen.

Om mindre än sex månader skall vi ut på praktik. Vi har fått så pass mycket information i klassen att vi vet vilka distrikt som är tillgängliga för oss, samt hur många platser det finns på respektive distrikt, men inte vart vi kommer praktisera. Eller, jag vet vart jag kommer praktisera.

Det är nämligen så, att för att få göra sin fältpraktik på fastlandet måste man ha åtminstone en 4:a i finska (högsta betyg 5:a). Min finska när jag började i skolan var så gott som obefintlig. Nu, ett år senare har jag förstått förbättrat mig väldigt mycket, men inte tillräckligt för att kunna göra fältpraktik på fastlandet. Inte för att det gör så mycket. Åland är vart jag är hemma ifrån, jag har redan bostad där och så vidare. Samt, att även om jag skulle gå kursen och kanske skulle kunna få en 4:a bara för att jag skulle studera mycket inför tentan, och sedan glömma bort alltihop efteråt, hur mycket nytta skulle jag kunna göra på min praktik då? Hur mycket skulle jag lära mig? Så ni som söker in till den svenskspråkiga utbildningen just nu och vet om att er finska inte är så pass bra – börja redan i det här skedet öva på er finska. Det kommer göra livet enklare på skolan också om ni kan finska, eller åtminstone kan göra er förstådd.

I period 5 som vi nu befinner oss i, kommer att bestå av ungefär 50/50 vad gäller teori inomhus och övningsdagar och mer praktiska saker utomhus. Vi kommer bland annat att fördjupa oss i brottstypernas särdrag, just nu håller vi på med narkotika. Till exempel om ett par veckor kommer vi inom klassen få ett tillfälle att titta och känna på olika typer av narkotika, så det kommer bli väldigt intressant.

Vi kommer fortsätta öva på vår körteknik- och taktik. De kommande två dagarna kommer vi att ha landsvägskörning. Där kommer vi bland annat att öva på olika körtekniker, omkörningar, U-svängningar mm.mm. Jag kommer att köra i eftermiddagsgruppen, så om bara ett par timmar alltså! Vädret är ungefär den värsta typen av väder man kan köra i, och jag själv har inte kört bil i princip alls sen jag var på Åland under julen för en månad sen. Så jag är nog lite nervös.

Nu skall jag fara och äta lunch och sen är det dags för mig att köra! Och till alla som söker in till den svenskspråkiga utbildningen med start i augusti – ett stort lycka till, till er alla. Om ni ser mig i skolan under urvalsprovdagen, kom fram och säg hej!

 

Oskar Pellas

Oskar Pellas Polisstuderande bloggar sv