Länkstig

Bloggar

Bloggar

Vastaan voi tulla lähes mitä vaan

Antti Hämäläinen Publiceringsdatum 6.9.2022 10.54 Blogg

Terveisiä Robalta eli Helsingin eteläiseltä kenttäjohtoalueelta, jossa olen nyt useamman kuukauden toiminut hälytys- ja valvontatehtävissä. Kenttätoiminnassa ollaan mukana noin puolet 10 kuukauden harjoittelusta, jonka loppu alkaa kohdallani jo häämöttää. Ajattelin nyt olevan hyvä aika kertoa erilaisista työtehtävistä, joita poliisin kenttätoiminnassa olen kohdannut.

Poliisin hälytys- ja valvontatehtävissä poliisipartio saattaa kohdata hyvin erilaisia tilanteita, joissa poliisia tarvitaan. Valtaosa kenttätoiminnan tehtävistä saadaan hätäkeskuksen kautta. Hätäkeskus kertoo poliisille, mitä hätäpuhelun aikana tapahtumasta on saatu selville soittajalta, ja jakaa tehtävän poliisipartiolle. Tapahtumista ja kohteessa odottavasta tilanteesta voi olla tarjolla kattavastikin tietoa tai sitä voidaan hankkia jo ennen paikalle menemistä, mutta toisinaan tehtävälle täytyy mennä vähäisillä tiedoilla selvittämään asiaa.

Tehtävästä ja saatavilla olevista esitiedoista riippuen tehtävän kiireellisyyttä arvioidaan, ja tarpeen mukaan poliisi pyrkii pääsemään paikalle hälytysajolla mahdollisimman nopeasti. Hälytystehtäviä hoidettaessa vastaan voi tulla lähes mitä vaan esitiedoista huolimatta, ja se tekeekin poliisin hälytystehtävien hoitamisesta mielenkiintoista ja haastavaa. Poliisipartiot suorittavat myös oma-aloitteisia tehtäviä kuten liikenteen tai yleisen järjestyksen valvontaa, ja toisinaan partiot havaitsevat itse rikollista toimintaa, johon tulee välittömästi puuttua. Puuttuminen, valvonnan keinot ja partion havaitsema rikollisuus voi olla hyvin erilaista riippuen siitä, näkyvätkö poliisin tunnukset partion ajoneuvossa tai asussa. Usein poliisi haluaa näkyä, mutta ei aina.

Omiin työvuoroihini on osunut useita mielenkiintoisia tehtäviä. Erilaisten hälytystehtävien ja kirjattujen rikosilmoitusten kirjo on suuri. Olen päässyt ottamaan näytteitä rikospaikoilta, estämään pahoinpitelyä, seuraamaan poliisia pakenevaa ajoneuvoa, tarkistamaan kuljettajan ja ajoneuvon ajokuntoa, tekemään kiinniottoja ja kuljettamaan henkilöitä kotiin tai poliisin säilytystiloihin erinäisin perustein. Näiden esimerkkien lisäksi arkisia tehtäviä Helsingissä on riittänyt paljon, mutta myös varautumistasoa nostaneita uhkaavampia tehtäviä on riittänyt. Valitettavilta ja ikäviltä kohtaloiltakaan ei ole vältytty pahoinpitelyiden, huumeiden ja aseiden liittyessä tehtäviin. Oman erikoisuutensa tuovat myös lukuisat Helsingin keskustassa järjestettävät ihmismassoja muodostavat tilaisuudet, kuten musiikki- ja urheilutapahtumat tai juhlapäivät.

Monissa työvuoroissa on tarjolla useamman partion resursseja ja myös tilannejohtoa vaativia tehtäviä. Yhteispeli muiden poliisipartioiden, hätäkeskuksen ja sidosryhmien kanssa on tärkeässä roolissa. Poliisin työ on tiimipelaamista, ja itse nautin olla osana toimivaa ja ammattitaitoista ryhmää poliisin kenttätoiminnassa. Harjoittelu lähenee loppuaan, mutta onneksi tätä samaa on pian lisää tarjolla Poliisiammattikorkeakoulusta valmistuttuani.

Antti

[email protected]