Navigeringsmeny

Helenan tarina sisältö ruotsi

"Jag är nu mera redo att bli polis än när jag var tjugo"

Polisstuderande Helena Niemi:

Jag drömde om polisyrket redan på högstadiet, och jag sökte för första gången in på polisutbildningen när jag var runt tjugo, hela två gånger. Jag kände mig riktigt besviken när jag inte kom in. I efterhand tycker jag att intervjuarna hade helt rätt, och det var bra att jag inte kom in då.

Livet för en framåt, jag fick fem barn och blev försäljningschef. I något skede insåg jag att företagsvärldens värderingar inte alls var förenliga med mina egna, och utbrändheten knackade på dörren. Nu eller aldrig! Jag bestämde mig för att på nytt söka in på polisutbildningen. Jag gjorde upp en tydlig plan inför urvalsprovet och satte igång.

Storfamiljsmamman klarar av urvalsprovet

Jag tyckte att konditionsprovet var det lättaste. Prestationskraven kan ses på webbsidan, vilket gjorde det lätt att ställa upp träningsmål och mäta mina framsteg. Om en storfamiljsmamma klarar av det, då klarar vem som helst av det!

Jag läste igenom urvalsprovboken med eftertanke ett par gånger, och tog med mig det väsentligaste. Andra delar av urvalsprovet kan man inte riktigt förbereda sig inför. Man måste bara komma dit med ett öppet sinne och som sig själv.

Spännande skolstart även i denna ålde

Jag var 36 år gammal när jag kom in på polisutbildningen med fina poäng. Jag känner att jag mera redo för det kommande arbetet nu, jämfört med när jag var tjugo: jag vet mina svagheter och styrkor, och livserfarenhet har fört med sig viss ödmjukhet.

Ändå var jag, min ålder till trots, pirrig inför skolstarten. Nervositeten var onödig, hela klassen var helt underbar och gemenskapsandan helt obeskrivlig. Alla uppmuntrar varandra, och tilliten så stark att man vågade till och med skoja friskt.

Jag vill uppmuntra alla vuxna, som drömmer om att byta yrke, att söka in på polisutbildningen. Det praktiska löser sig nog!
 

Opiskelijatarinat Helena kuva ruotsi

Helena Niemi.

Helenan tarina sitaattinosto ruotsi

Vi har en helt underbar klass och gemenskapsandan är fullständigt obeskrivlig.

Opiskelijatarinat infolaatikko oikea palsta kaikilla sivuilla ruotsi

Läs mera om studerandelivet

Polamk studerandebloggarna på Polamk berättar om sina studieerfarenheter.

Följ studerandebloggarna

På vårt Instagram-konto finns polisstuderandenas bilder från campus och arbetspraktik.

Se bilderna på Instagram

Bekanta dig även med Polamks övriga kanaler i sociala medier