Navigeringsmeny

Sinin tarina sisältö

"Man orkar med de långa dagarna i ett trevligt gäng"

Polisstuderande Sini Laitila:

För mig var polisyrket den där klassiska barndomsdrömmen, som påverkades av min pappas karriär som polis. Det har alltid varit viktigt för mig att hjälpa andra, och jag vill dra mitt strå till stacken för säkerheten i vårt land.

Viktigt med ömsesidig tillit

Som polis måste man kunna lita på sin arbetskompis, och själv kunna vara pålitlig. Man tyr sig till sin kollega, oavsett om det handlar om utmanande situationer ute i fältet eller en utredning som har fastnat i en återvändsgränd.

Teamarbetet betonas redan under skoltiden: vi är ett sammansvetsat team och hjälper varandra att lyckas. Man orkar ta sig igenom de långa dagarna när man har ett bra gäng omkring sig. Det går inte alltid som på Strömsö, men man lär sig och räds inte misslyckanden.

Om jag ska nämna en egenskap över alla andra, så tycker jag att lagspelare passar som poliser. Tillsammans är vi starkare när det gäller att ta emot de utmaningar som arbetet om framtiden för med sig.

Enträget övande inför urvalsprovet

Det är säkert många som i likhet med mig känner att det man mest var nervös inför i urvalsprovet var de fysiska testerna, trots att de bara utgör en del av testerna. Varje poäng tar dock en närmare en studieplats, varför jag fortsatte enträget med att jogga och gå på gym.

Jag kommer ihåg hur jag började bänkpress med enbart en skivstång, och att jag gjorde high five med en kompis när jag för första gången lyckades lyfta den vikt som krävs. Då kände jag att jag var närmare en studieplats än någonsin.

Jag läste urvalsprovboken många gånger på egen hand, och gjorde anteckningar. Jag fick till och med en vän att läsa högt ur boken för mig. Jag återkommer igen till hur stark gemenskapen är: tillsammans klarar man av vad som helst. Det är svårt att i förväg förbereda sig inför lämplighetsbedömningen, annat än genom att sova gott och vara sitt uppriktiga jag.

Man växer yrkesmässigt och personligt i arbetet

Jag hoppas givetvis att min karriär ska ge både möjligheter och utmaningar. Jag vill sköta människors angelägenheter på ett sätt som bidrar till att tilliten till polisen bevaras. Polisarbetet ger möjligheter att avancera och utvecklas som person mot allt mer krävande uppgifter. Jag tror att yrket som jag valt kommer att innebära att jag utvecklas både som yrkesmänniska och som person.

Opiskelijatarinat Sini kuva ruotsi

Sini Laitila i uniform framför ett gran.

Sinin tarina sitaattinosto ruotsi

Människor som är lagspelare är lämpliga att bli poliser.

Poliisiksi AMK opiskelijaelämää infolaatikko oikea palsta ruotsi

Studielivet

I Studerandeberättelser kan du läsa erfarenheter om till exempel urvalsprov, studier och studerande­gemenskapen.

Bekanta dig med studerandeberättelser

Även studerandebloggare vid Polamk berättar om sina erfarenheter under sina studier.

Följ studerandebloggar

På vårt Instagram-konto finns polisstuderandes bilder från campuset och arbetspraktiken.

Se bilderna på Instagram

Bekanta dig med Polamks sociala medier