Länkstig
Navigeringsmeny
AMK UKK Koulutus ja opiskelu otsikko
Frågor och svar: Utbildning och studier
AMK UKK koulutus ja opiskelu haitari ruotsi
Man kan inte studera till polis på distans eller genom läroavtal.
Alla poliser i Finland genomgår en grundutbildning vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Studierna innehåller många praktiska övningar, vilket betyder att det är nödvändigt att vara närvarande. Utbildningen till polis (YH) omfattar också studier på nätet och en cirka ett år lång arbetspraktik på en polisinrättning.
Färdiga scheman för de obligatoriska studierna har gjorts för varje grupp som inleder sina studier. De studerande anmäler sig själva till dessa kurser. Mer information om detta ges när studierna börjar. Studierna vid Polisyrkeshögskolan framskrider i regel i den ordning som de erbjuds till respektive grupp. Polisstudierna är planerade så att tidigare studier alltid stöder de studier som kommer näst. Vissa studier ska vara avklarade innan den studerande ska kunna utföra sin praktik vid en polisinrättning.
Det går att avvika från det gruppspecifika schemat, men i ett sådant fall kan Polamk inte garantera att den studerande blir färdig på tre år. Om du till exempel redan tidigare har genomfört motsvarande studier, kan studietiden vara kortare. Tidigare studier räknas till godo bland annat beträffande språkstudier.
Fritt valbara studier kan genomföras under hela studietiden. Fritt valbara studier på högskolenivå kan också genomföras utanför Polamk.
Läsåret vid Polisyrkeshögskolan börjar i augusti och slutar i juni följande år. I juni studerar man på heltid fram till midsommar, vilket avviker från andra högskolor.
Studierna vid Polamk börjar inte heller alltid i början av läsåret i augusti. Därför talar vi om studieår, vilket bättre beskriver omständigheterna för studerande som börjat sitt läsår vid olika tidpunkter. Studieåret för en polis (YH)-studerande kan börja i augusti, oktober, januari eller april, beroende på under vilken ansökningsperiod studeranden antagits.
Den studerande utnämns till ett tidsbundet tjänsteförhållande som yngre konstapel under sin praktiktid. Under praktiken utför de studerande polisarbete under ledning av en erfaren polis. De studerande får studiepoäng och lön enligt polisens lönesystem för sin praktik.
Poliisi (AMK) och polis (YH) följer samma undervisningsplan.
Vad som är det andra inhemska språket bestäms utgående från examensspråket: i den finskspråkiga utbildningen är det svenska och i den svenskspråkiga utbildningen är det finska.
De studerande genomgår ett utgångsnivåtest genast i början av sin utbildning. Om man inte klarar utgångsnivåtestet rekommenderas det att man går en förberedande kurs före de egentliga språkstudierna. På den förberedande kursen går man igenom grundläggande grammatik och allmän vokabulär på kunskapsnivå A1–A2.
Syftet med språkundervisningen är att de som utexamineras från Polisyrkeshögskolan ska klara sig i polisyrket även på det andra inhemska språket. På lektionerna i det andra inhemska språket används undervisningsspråket. Under utbildningen övar man muntligt och skriftligt på polisens arbetsuppgifter, till exempel situationer i trafiken. Kursen avslutas med ett muntligt och skriftligt prov med bedömningsskalan underkänd – nöjaktig (vitsord 1–3) – bra (vitsord 4–5). Språkprovet är uttryckligen till för att mäta språkkunskaperna som behövs i polisyrket.
Den som avlägger en svenskspråkig polis (YH)-examen ska under studierna uppnå minst kunskapsnivå B1 i finska. Observera dock att arbete vid polisen i Finland i allmänhet förutsätter minst kunskapsnivå B2 i svenska, i praktiken till och med kunskapsnivå C1 – endast på några polisstationer räcker det med kunskapsnivå B1 i finska. Studerande från Åland är befriade från studier i finska. Om de har för avsikt att arbeta i Fastlandsfinland förutsätts de ha samma kunskaper i finska som andra poliser.
Information om nivåskalan för språkkunskaper på Utbildningsstyrelsens webbplats
Det preliminära programmet för orienterande studier finns i avsnittet För nya studerande. Vi publicerar programmet i preliminär form på nätet, eftersom det dagvisa innehållet kan ändras i sista stund. Nya studerande bör dock bereda sig på att vara närvarande vid de orienterande studierna enligt den preliminära tidtabellen.
Polisyrkeshögskolan anskaffar och betalar polis (YH)-studerandenas tjänstekläder och tillbehör. Tjänstekläderna beställs direkt i början av studierna. Polisstuderandena använder sina tjänstekläder under hela studietiden, både i klassrummet och under övningar. Polisuniformen får endast användas på Polamks område eller vid övningar som ordnas annanstans av läroanstalten. De som inte slutför sina studier återlämnar tjänstekläderna till Polisyrkeshögskolan.
Material, till exempel kursböcker, som behövs under studierna kan lånas från biblioteket vid Polisyrkeshögskolan eller köpas för eget bruk. En del av materialet finns tillgängligt i elektronisk form. Du behöver inte anskaffa material innan studierna börjar.
Brottningsskor behöver inte anskaffas innan studierna börjar. Vanligen brukar brottningsskorna beställas med gruppbeställning av de studerande.
Datorer används mycket under studierna, och speciellt i distans- och onlineinlärning behöver du din egen dator och headsetmikrofon. Polamks datasalar och utrymmen för självständigt arbete kan användas för studier då de inte används för undervisning. De flesta av Polamks utrymmen har trådlös anslutning.
En cirka år lång handledd praktikperiod vid en polisinrättning som bestäms av Polamk ingår i polis (YH)-studierna. Polisstyrelsen fastställer de årliga praktikplatserna för varje polisinrättning, och vid Polisyrkeshögskolan beslutar vi om placeringen av studerande på de polisstationer som polisinrättningarna anger. De studerande behöver således inte själva skaffa sina praktikplatser.
Svenskspråkiga kurser har praktikplatser på polisinrättningar i svenskspråkiga områden och på Åland. Finskspråkiga kurser har praktikplatser på alla polisinrättningars områden. Praktikplatserna på de olika polisstationerna varierar från år till år. Alla polisstationer har inte praktikplatser för varje kurs och antalet platser varierar.
Studerandena får framföra sin önskan om praktikplats, men beslutet om praktikplats fattas av Polisyrkeshögskolan. Vi beaktar familjeskäl när vi fattar besluten. Tyvärr kan vi inte uppfylla allas önskemål, så studenterna måste vara beredda på att praktikplatsen kan finnas på vilken polisstation som helst.
Grundutbildningen för poliser har inte olika linjer i Finland. Polisstuderandena får en allmän uppfattning om polisverksamheten och det som hör till polisens arbete under sina studier. De som har avlagt polis (YH)-examen, har beredskap för de mångsidiga arbetsuppgifter en äldre konstapel har, såväl för brottsutredning som för övervaknings- och utryckningsuppdrag. Man kan specialisera sig för olika slag av polisarbete genom valbara studier och lärdomsprov.
En polis i yrkeslivet diskuterar sina karriärönskemål med sin förman. Nya arbetstillfällen uppkommer genom polisens fortbildning och vidareutbildning, samt genom egen tidigare utbildning och arbetserfarenhet.
Det är möjligt att delta i studentutbyte under yrkeshögskolestudierna. Studerande kan åka till europeiska partnerhögskolor på utbyte som varar minst tre månader via Erasmus-programmet. Genom Nordcop-nätverket är det möjligt att åka på tre veckors utbyte till de övriga nordiska länderna.
Studerandena kan också delta i de internationella veckorna i Tyskland eller Estland. Dessutom kan de studerande fungera som internationella tutorer på Polamk. Tutorerna fungerar som värdar och värdinnor under besök och har möjlighet att internationalisera sig i hemlandet.
Vi på Polamk accepterar också utbytesstudenter för studier i Finland. Du hittar en lista över våra utbytespartners på sidan Internationella utbytesprogram.
Läs mer om våra utbytesprogram på sidan Internationella utbytesprogram