Murupolku
Navigointivalikko
AMK UKK Koulutus ja opiskelu otsikko
Usein kysytyt kysymykset: Koulutus ja opiskelu
AMK UKK koulutus ja opiskelu haitari
Poliisiksi ei ole mahdollista opiskella etäopetuksena tai oppisopimuksella.
Kaikki Suomen poliisit koulutetaan Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella, jossa he suorittavat poliisin peruskoulutuksen eli poliisi (AMK) -tutkinnon. Poliisikoulutukseen sisältyy runsaasti käytännön harjoituksia, joten läsnäolo on välttämätöntä. Koulutukseen kuuluu myös verkko-opintoja ja noin vuoden mittainen työharjoittelu poliisilaitoksella.
Teemme jokaiselle aloittavalle ryhmälle lukujärjestykset valmiiksi niin sanottujen pakollisten opintojen osalta. Opiskelijat ilmoittautuvat näille kursseille itse. Siitä kerromme lisätietoja opintojen alkaessa. Opinnot Polamkissa etenevät pääsääntöisesti siinä järjestyksessä kuin ne jokaiselle ryhmälle tarjotaan. Olemme suunnitelleet poliisiopinnot niin, että ne tukevat aina seuraavien opintojen suorittamista. Tietyt opinnot täytyy suorittaa, ennen kuin opiskelija voi lähteä harjoitteluun poliisilaitokselle.
Ryhmäkohtaisesta lukujärjestyksestä voi poiketa, mutta tällaisessa tapauksessa emme pysty takaamaan valmistumista kolmessa vuodessa. Jos olet jo aikaisemmin suorittanut vastaavia opintoja, voi opintoaika olla lyhyempi. Hyväksilukemisia aiemmista opinnoista teemme muun muassa kieliopinnoissa.
Vapaasti valittavia opintoja saa suorittaa koko opintojen ajan. Vapaasti valittavia korkeakoulutasoisia opintoja on mahdollista suorittaa myös muissa korkeakouluissa, Polamkin ulkopuolella.
Poliisiammattikorkeakoulun lukuvuosi alkaa elokuun alussa ja päättyy seuraavan vuoden heinäkuussa. Kesäkuu on Polamkissa juhannukseen saakka täysipainoista opiskelua monista muista korkeakouluista poiketen.
Opinnot Polamkissa eivät myöskään aina ala lukuvuoden alussa elokuussa. Tästä johtuen puhummekin opintovuodesta, joka kuvastaa paremmin eri aikaan aloittavien opiskelijoiden lukuvuotta. Poliisi (AMK) -opiskelijan opintovuosi voi alkaa joko elo-, loka-, tammi- tai maaliskuussa riippuen siitä, miltä hakujaksolta opiskelija on koulutukseen valittu.
Opiskelija nimitetään työharjoittelun ajaksi määräaikaiseen nuoremman konstaapelin virkasuhteeseen. Harjoittelun aikana opiskelijat hoitavat poliisille kuuluvia tehtäviä kokeneen poliisin ohjauksessa. Opiskelijat saavat harjoittelustaan opintopisteitä, ja heille maksetaan sen ajalta poliisin palkkausjärjestelmän mukaista palkkaa.
Poliisi (AMK) -koulutus ja polis (YH) -koulutus noudattavat samaa opetussuunnitelmaa.
Toinen kotimainen kieli määrittyy tutkintokielen mukaan: suomenkielisessä koulutuksessa se on ruotsi ja ruotsinkielisessä koulutuksessa suomi.
Heti koulutuksen alkaessa opiskelijat suorittavat lähtötasotestin. Jos opiskelija ei läpäise lähtötasotestiä, hänelle suositellaan valmentavan kurssin suorittamista ennen varsinaisia kieliopintoja. Valmentava kurssi keskittyy peruskielioppiin ja yleissanastoon taitotasoilla A1–A2.
Kieliopetuksemme tavoitteena on, että poliisiksi valmistunut pärjää poliisin ammatissa myös toisella kotimaisella kielellä. Toisen kotimaisen kielen tunneilla opetuskielenä on käytössä opetettava kieli. Koulutuksen aikana opiskelijat harjoittelevat suullisesti ja kirjallisesti poliisin työtehtäviä, esimerkiksi liikennetilanteita. Kurssi päättyy suulliseen ja kirjallisen kokeeseen, joka arvioidaan asteikolla hylätty – tyydyttävä (arvosanat 1–3) – hyvä (arvosanat 4–5). Kielikokeella mittaamme nimenomaan poliisin työssä vaadittavaa kielitaitoa.
Suomenkielisen poliisi (AMK) -tutkinnon suorittajan tulee opintojen aikana saavuttaa ruotsin kielessä vähintään taitotaso B1. Silloin voi kielitaidon puolesta työskennellä lähes kaikkialla Suomessa. Ahvenanmaalla ja muutamalla poliisilaitoksella manner-Suomessa vaaditaan ruotsin kielessä taitotaso B2.
Tietoa kielitaidon tasoista Opetushallituksen verkkosivuilla
Orientoivien opintojen alustava ohjelma löytyy Uudelle opiskelijalle -osiosta. Päivien sisältö saattaa muuttua vielä viime hetkillä, joten julkaisemme verkossa vain alustavan ohjelman. Uuden opiskelijan kannattaa kuitenkin varautua olemaan paikalla orientoivissa opinnoissa alustavan aikataulun mukaisesti.
Polamk hankkii ja maksaa poliisi (AMK) -opiskelijoiden virkavaatteet ja varusteet. Virkavaatteet tilaamme opiskelijoille heti opintojen alkuvaiheessa. Poliisiopiskelijat käyttävät virkavaatteita koko opintojensa ajan, niin luokkaopetuksessa kuin harjoitustenkin aikana. Opiskelijat saavat käyttää virkapukuja kuitenkin ainoastaan Polamkin alueella tai oppilaitoksen järjestämissä harjoituksissa muualla. Jos opiskelija ei suorita opintojaan loppuun, virkavaatteet täytyy palauttaa Polamkiin.
Opinnoissa tarvittavia materiaaleja, kuten kurssikirjoja, voi lainata esimerkiksi Polamkin kirjastosta tai ostaa omaksi. Osa materiaalista löytyy myös sähköisessä muodossa. Sinun ei tarvitse hankkia materiaaleja ennen opintojen alkamista.
Painitossuja ei tarvitse hankkia ennen opintojen alkamista. Usein opiskelijat tekevät painitossuista ryhmätilauksen.
Opintojen aikana käytetään paljon tietokonetta, ja erityisesti etä- ja verkko-opiskelussa opiskelija tarvitsee oman tietokoneen ja headset-mikrofonin. Polamkin tietokoneluokkia ja itsenäisen työskentelyn tiloja voi käyttää opiskeluun silloin, kun ne eivät ole opetuskäytössä. Suurimmassa osassa Polamkin tiloista on langaton yhteys.
Poliisi (AMK) -tutkinnon opiskelijat suorittavat noin vuoden pituisen ohjatun harjoittelujakson Poliisiammattikorkeakoulun määrittelemällä poliisilaitoksella. Poliisihallitus vahvistaa vuosittaiset poliisilaitoskohtaiset harjoittelupaikat, ja Polamk päättää opiskelijoiden sijoittelusta poliisilaitoksien määrittelemille poliisiasemille. Opiskelijoiden ei siis tarvitse itse hankkia harjoittelupaikkaa.
Suomenkielisillä kursseilla harjoittelupaikkoja on kaikkien poliisilaitosten alueilla. Poliisiasemakohtaiset harjoittelupaikat vaihtelevat kursseittain. Kaikilla poliisiasemilla ei ole harjoittelupaikkoja jokaiselle kurssille, ja paikkamäärät vaihtelevat.
Opiskelijat saavat esittää toiveensa harjoittelupaikasta, mutta päätöksen harjoittelupaikasta tekee Poliisiammattikorkeakoulu. Huomioimme perhesyyt päätöksenteossa. Kaikkien toiveita emme valitettavasti voi kuitenkaan täyttää, joten opiskelijoiden on varauduttava siihen, että harjoittelupaikka voi sijaita millä tahansa poliisiasemalla.
Suomessa poliisin peruskoulutuksessa ei ole erilaisia linjoja. Poliisiopiskelijat saavat opintojensa aikana yleiskäsityksen poliisitoiminnasta ja poliisin työhön liittyvistä asioista. Poliisi (AMK) -tutkinnon suorittaneilla on valmiudet vanhemman konstaapelin erilaisiin työtehtäviin, kuten rikostutkintaan tai valvonta- ja hälytystehtäviin. Opiskelija voi kehittää osaamistaan poliisityön eri alueille valinnaisten opintojen ja opinnäytetyön avulla.
Työelämässä poliisi keskustelee esimiehensä kanssa omista uratoiveistaan. Uusia työmahdollisuuksia avautuu poliisin jatko- ja täydennyskoulutuksen, oman aiemman koulutuksen ja työkokemuksen myötä.
Poliisiopiskelijat voivat AMK-opintojensa aikana osallistua Erasmus+ -opiskelijavaihtoon eurooppalaisessa partnerikorkeakoulussa. Vaihto kestää yleensä kolmesta viiteen kuukautta. Käytännössä opiskelija on vaihdossa sen ajan, jonka lukukausi kestää vastaanottavassa korkeakoulussa.
Opiskelijat voivat osallistua myös poliisioppilaitosten järjestämiin lyhytkestoisiin vaihtoihin Pohjoismaissa, Saksassa ja Virossa.
Poliisiopiskelijoilla on myös mahdollisuus kansainvälistyä kotimaassa. He voivat olla mukana suunnittelemassa ja järjestämässä Polamkin kansainvälistä viikkoa sekä toimia ulkomaalaisten osallistujien oppaina.
Löydät listan vaihtokumppaneistamme Kansainväliset vaihto-ohjelmat -sivulta.
Lue lisää vaihto-ohjelmista Kansainväliset vaihto-ohjelmat -sivulta