Murupolku
Navigointivalikko
AMK UKK Koulutukseen hakeminen otsikko
Usein kysytyt kysymykset: Koulutukseen hakeminen
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Hakuvaatimukset ja hakemisen esteet
Hakuvaatimukset ja hakemisen esteet
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Hakuvaatimukset ja hakemisen esteet
Poliisikoulutukseen ei ole ala- eikä yläikärajaa. Huomioithan kuitenkin, että hakuvaatimuksiin kuuluvat B-luokan ajokortti ja peruskoulun jälkeen suoritettu riittävä pohjakoulutus. Tämän takia nuorimmat hakijamme ovat siis 18-vuotiaita. Vanhimmat koulutukseen valitsemamme hakijat ovat olleet yli 40-vuotiaita.
Emme jousta näkövaatimuksesta. Näkökykysi tulee olla vaatimusten mukainen ennen hakuajan päättymistä.
Näöntarkkuutesi tulee olla ilman silmälaseja tai piilolinssejä vähintään 0.2 kummallakin silmällä erikseen. Silmälaseilla tai piilolinsseillä korjattuna näkökykysi tulee olla vähintään 1.0. Huomaathan, että näkökykyarvo on eri asia kuin silmälasien vahvuusarvo. Jos et ole varma, täytätkö näkökykyyn liittyvät vaatimukset, kannattaa asia käydä varmistamassa optikolla ennen hakemista.
Taittovirheleikkauksen jälkeen voit hakea poliisikoulutukseen heti, kun näkökykysi täyttää vaatimukset.
Sinulla ei saa olla sellaista sairautta, vikaa tai vammaa, joka alentaisi kykyäsi selviytyä poliisin ammatissa. Arvioimme tätä selviytymiskykyä koko valintaprosessin ajan.
Ehdollisen opiskelijavalinnan jälkeen lääkäri arvioi hakijan soveltuvuuden poliisin työhön terveystarkastuksen perusteella. Lääkäri ottaa arviossaan huomioon poliisin ammattiin liittyvät fyysiset vaatimukset ja työn rasitustekijät, kuten kolmivuorotyön.
Terveydellinen soveltuvuus poliisikoulutukseen arvioidaan aina tapauskohtaisesti, eivätkä mitkään yksittäiset sairaudet poissulje mahdollisuutta päästä koulutukseen.
Hakiessasi poliisikoulutukseen elämäntapojesi on sovittava poliisin ammattiin. Tällä tarkoitamme, että kaikki tehdyt rikokset voivat heikentää soveltuvuutta poliisialalle. Arvioimme mahdollisten rikkomusten merkitykset poliisikoulutuksen kannalta tapauskohtaisesti.
Osana Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijavalintaa teetämme hakijoista perusmuotoisen turvallisuusselvityksen. Selvityksen tekee Suojelupoliisi.
Sinulta ei vaadita aiempaa työkokemusta, kun haet poliisi (AMK) -koulutukseen.
Voit hakea, sillä varusmiespalvelus ei ole hakuvaatimus. Varusmiespalveluksesta tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta ei myöskään saa lisäpisteitä poliisikoulutukseen hakiessa.
Poliisikoulutukseen ei ole pituusrajaa.
Poikkeava värinäkö ei ole este: emme edellytä normaalia värinäköä koulutukseen valituilta.
Ajokorttivaatimuksena on B-luokan ajoneuvon ajo-oikeus. Automaattivaiheista ajoneuvoa kuljettamaan oikeuttava ajokortti siis riittää hakuvaiheessa.
Suosittelemme kuitenkin suorittamaan ajotutkinnon manuaalivaihteisella autolla ennen poliisiopintojen alkamista. Suuri osa poliisin ajoneuvoista on manuaalivaiheisia ja opintojen aikana muun muassa käsittelykoe suoritetaan manuaalivaihteisella ajoneuvolla. Poliisin täytyy lisäksi työssään kuljettaa asiakkaiden ajoneuvoja, joista osa on manuaalivaiheisia.
On hyödyllistä kehittää omaa ajotaitoaan ennen poliisikoulutuksen aloittamista, jos omat ajotaitosi tuntuvat epävarmoilta tai ajokokemuksesi on vähäistä.
Sujuva ajotaito helpottaa opintoja
Video poliisikoulutukseen kuuluvasta poliisiauton käsittelykokeesta
Voit hakea, jos olet hyväksytysti suorittanut lukion oppimäärän hakuajan päättymiseen mennessä ja sinulla on siitä koulun antama todistus. Toimita todistus hakuajan päättymiseen mennessä Polamkin opiskelijavalintoihin. Polamkin nettihaussa merkitse hakulomakkeessa koulutuskohtaan tutkinnon nimeksi lukion oppimäärä ja suorituspäiväksi se päivä, jolloin olet suorittanut lukion oppimäärän.
Tatuoinnit eivät yleisesti ottaen ole kiellettyjä hakijoilla tai poliisiopiskelijoilla. Hakuvaatimukset tai valintaperusteet eivät ota kantaa hakijan ulkoisiin ominaisuuksiin.
Hakuprosessin aikana arvioimme hakijan soveltuvuutta poliisiksi. Hakija voi tatuoinneilla välittää omia arvojaan ja asenteitaan. Jos tatuoinnit ovat näkyvästi esillä, niistä voidaan keskustella valintakokeeseen kuuluvassa haastattelussa ja tietyissä tapauksissa tatuoinneilla voi olla vaikutusta soveltuvuuden arviointiin. Virkatehtävissään poliisilla ei saa olla näkyvillä esimerkiksi uskonnollista tai muutakaan tunnusta, joka saattaa aiheuttaa epäilyksiä hänen puolueettomuudestaan.
Poliisiyksiköissä työnantaja voi ohjeistaa poliisin pukeutumaan kesälläkin pitkähihaiseen virkapukuun, jos esimerkiksi käsivarsissa on suuria tatuointeja.
Maahanmuuttaja voi päästä poliisikoulutukseen, jos hän täyttää poliisikoulutuksen hakukelpoisuusehdot. Valitsemme opiskelijat koulutukseen valintakoepisteiden perusteella, eikä hakijan etnisellä taustalla ole merkitystä.
Hakijan on kuitenkin oltava Suomen kansalainen, jotta voimme valita hänet poliisikoulutukseen. Hakijan on lisäksi hallittava opetuskieli eli suomi tai ruotsi. Valintamenettelyymme sisältyy perusmuotoinen turvallisuusselvitys, jonka yhteydessä voimme arvioida esimerkiksi ulkomaansidonnaisuudet. Turvallisuusselvityksen tulokset ja niiden merkityksen opiskelijavalinnalle arvioimme aina tapauskohtaisesti.
Lisätietoja kansalaisuuden hakemisesta saat kotipaikkasi poliisista tai Maahanmuuttovirastosta.
Huivia tai muuta uskonnollista päähinettä käyttävät henkilöt voivat tulla valituksi poliisikoulutukseen. On kuitenkin huomioitava, että poliisiopiskelijat käyttävät jo opintojen aikana poliisin virkapukua, jonka kanssa ei voi käyttää uskonnollista päähinettä. Poliisin virkapuvun kanssa ei saa käyttää mitään tunnuksia, jotka osoittavat henkilökohtaista vakaumusta.
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Nettihaku ja hakulomake
Nettihaku ja hakulomake
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Nettihaku ja hakulomake
Varmista, että verkkopankkisovelluksesi on päivitetty uusimpaan ja että käytät kirjautumiseen sitä selainta, jota pankkisi suosittelee verkkopankin käyttämiseen. Kokeile käynnistää laite uudelleen tai yritä kirjautumista toisella laitteella.
Jos kirjautumisongelma ilmenee tämän jälkeen, voit ottaa yhteyttä Polamkin opiskelijavalintoihin: [email protected].
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon, haet poliisikoulutukseen automaattisesti sillä. Lukion oppimäärällä voit hakea ainoastaan, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, mutta et ylioppilastutkintoa.
Todistuksesi arvosanat eivät vaikuta valintaan. Riittää siis, että olet suorittanut ylioppilastutkinnon tai lukion oppimäärän ennen hakujakson päättymistä.
Jos olet osallistunut ylioppilaskirjoituksiin ilman lukion oppimäärään kuuluvien pakollisten kurssien suorittamista, saat ylioppilastutkintotodistuksen sijaan todistuksen hyväksytyistä kokeista. Huomioithan, että tämä todistus ei ole riittävä poliisikoulutukseen hakiessasi.
Jos koulutuspohjasi on lukion oppimäärä, sinun on toimitettava todistus hyväksytysti suoritetusta lukion oppimäärästä Polamkiin ennen hakujakson päättymistä. Voit toimittaa todistuksen
- postitse osoitteeseen Polamk/valinnat, PL 123, 33721 Tampere
- sähköpostitse osoitteeseen [email protected].
Valitset sen koulutuksen, jonka olet suorittanut peruskoulun jälkeen ja joka täyttää poliisi (AMK) -koulutuksen hakukelpoisuusvaatimuksen. Jos olet esimerkiksi suorittanut ennen korkeakoulututkintoa ylioppilastutkinnon, valitset hakulomakkeeseen yo-tutkinto-kohdan.
Valituksi tulemisen kannalta ei ole väliä, mikä on pohjakoulutuksesi, kunhan koulutus täyttää hakukelpoisuusvaatimuksen.
Voit jättää kohdan tyhjäksi, ellei sinulla ole erityisiä hakuun liittyviä lisätietoja. Älä kirjoita Lisätietoja-kohtaan esimerkiksi tietoja taustasi tai perusteluita soveltuvuudestasi poliisin ammattiin.
Jos pyydämme sinulta lisätietoja hakemukseesi liittyen, voit kirjoittaa ne tähän kohtaan.
Hakemusta ei voi siirtää, eli hakijan tulee tehdä hakemus jokaiselle hakujaksolle erikseen.
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Valintakoe
Valintakoe
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Valintakoe
Saat tiedon omasta valintakoepäivästäsi vähintään kuukautta ennen koepäivää. Näet verkkosivuiltamme Hakujaksot ja aikataulut -sivulta päivät, jolloin ensimmäinen vaihe järjestetään. Aikataulussa voi lukea esimerkiksi viisi tai seitsemän päivää, mutta sinä osallistut vain yhtenä päivänä ensimmäiseen vaiheeseen.
Valintakokeeseen mukaan otettavat tavarat on lueteltu valintakoekutsussa. Ota mukaan:
- henkilöllisyystodistus (henkilökortti, passi tai ajokortti)
- kuulakärki- ja lyijykynä, pyyhekumi
- urheiluvaatteet ja -kengät fyysistä testiä varten, peseytymistarvikkeet
- evästä koepäivän ajaksi.
Älä ota mukaan ylimääräisiä tavaroita. Esimerkiksi metalliset esineet hälyttävät turvatarkastuksessa.
Valintakokeen fyysisen testin pisterajat ja osa suorituksista on määritelty erilaisiksi naisille ja miehille. Valintakokeessa hakijan sukupuoleksi merkitään hänen juridinen sukupuolensa, joka määräytyy henkilötunnuksen mukaan.
Katso myös: Miksi naisten ja miesten vaatimukset eroavat valintakokeen fyysisessä testissä?
Poliisin tulisi edustaa koko yhteiskuntaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että poliisin ammatissa työskentelee sekä naisia että miehiä.
Olemme ottaneet fyysisen testin suoritusvaatimuksissa ja pisterajoissa huomioon, että sukupuolet ovat fysiologisesti erilaisia. Fyysinen testi on suunniteltu niin, että naisilla ja miehillä on tasapuolinen mahdollisuus päästä opiskelemaan Polamkiin. Jos määrittelisimme suoritusvaatimukset ja pisterajat tasapuolisiksi eri sukupuolille, koulutukseen pääsisi suhteessa huonokuntoisempia miehiä tai naisten osuus opiskelijoissa pienenisi selkeästi.
Fyysisen testin avulla pyrimme testaamaan, onko hakijalla vaadittavat fyysiset valmiudet poliisiopintoihin ja työelämään. Fyysinen testi on vain yksi osa valintakoetta, kuten fyysisen kunnon osuus poliisin työssäkin.
Emme testaa hakijoiden uimataitoa valintakokeessa, mutta hakijan on oltava uimataitoinen. Hakijan täytyy suorittaa Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton pohjoismainen uimataitotesti. Tarkistamme todistuksen uimataidosta ehdollisen valintapäätöksen jälkeen. Hankithan todistuksen hyvissä ajoin!
Jos olet hakenut Polamkiin aikaisemmin ja hankkinut uimataitotodistuksen jo silloin, se kelpaa myös tulevilla hakujaksoilla. Sinun täytyy siis hankkia uimataitotodistus ainoastaan kerran.
Emme ole määritelleet esseelle ohjepituutta. Käytännössä hyvien pisteiden edellytys on, että esseevastaus on vähintään sivun mittainen. Parhaita pisteitä saadaan yleensä esseillä, jotka ovat noin kahdesta kolmeen sivua. Joskus kuitenkin jo puolitoistasivuisella esseellä on mahdollista saavuttaa täydet pisteet. Jos essee on kovin lyhyt, on siinä hankalaa hyödyntää ja vertailla tekstejä monipuolisesti. Useimmat hylkäämämme esseevastaukset ovat vajaan sivun mittaisia.
Kirjallisen kokeen essee kirjoitetaan tietokoneella. Kokeessa ei käytetä hakijoiden omia koneita, vaan hakijat tekevät kokeen Polamkin koneilla. Kirjalliseen kokeeseen tarvitset mukaasi vain kynän, jolla voit tehdä muistiinpanoja paperiin.
Esseen arvioija ei näe kirjoittajan nimeä, eli arviointi on anonyymi. Arvioija näkee kirjoittajasta vain hakijanumeron, joka on jokaisella hakukerralla eri.
Valintakokeessa arvioimme soveltuvuutta poliisiopintoihin ja poliisin ammattiin psykologisen arvioinnin, haastattelun sekä yksilö- ja ryhmätehtävän avulla.
Emme tarjoa hakijoille valintakokeen soveltuvuusosioon liittyviä harjoitustehtäviä tai valmennusta. Voit kuitenkin hyödyntää kaikkea psykologiseen testaukseen liittyvää materiaalia, jota löydät esimerkiksi kirjastosta. Haastatteluun voit valmistautua ottamalla selvää poliisin koulutuksesta ja ammatista.
Parhaiten pärjäät soveltuvuusosiossa, kun tulet kokeeseen hyvin levänneenä ja omana itsenäsi. Pyrimme soveltuvuusarvioinnissa saamaan mahdollisimman todenmukaisen kuvan valmiuksistasi hakijana. Näin pystymme valitsemaan koulutukseen opiskelijoita, jotka sitoutuvat poliisikoulutukseen ja menestyvät opinnoissaan sekä myöhemmin poliisin työssä.
Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen kuuluu kirjallinen koe. Jos haet suomenkieliseen koulutukseen, teet kirjallisen kokeen suomeksi ja jos pyrit ruotsinkieliseen koulutukseen, koe on ruotsinkielinen. Myös koekysymykset ja -ohjeet sekä kirjallisessa kokeessa jaettava teksti ovat sillä kielellä, minkä kieliseen koulutukseen olet hakeutumassa.
Emme testaa suomenkielisessä valintakokeessa ruotsin osaamista (tai ruotsinkielisessä kokeessa suomen osaamista) emmekä englannin kielen osaamista. Huomaathan kuitenkin, että valintakoekirjassa on yksi artikkeli toisella kotimaisella kielellä ja yksi englanniksi. Nämäkin artikkelit tulee lukea ja ymmärtää, sillä kaikkia kirjan artikkeleita voidaan käyttää kirjallisen kokeen taustamateriaalina. Jos vieraskielisen artikkelin lukeminen tuntuu haastavalta, voit käyttää esimerkiksi käännössovellusta – tärkeintä tässä vaiheessa on, että ymmärrät artikkelin sisällön.
Poliisiopintoihin kuuluu myös ruotsin ja englannin kielen opintoja, joten viimeistään opintojen aikana pääset kertaamaan ja oppimaan lisää ruotsin ja englannin kieltä.
Pisterajat vaihtelevat hakujaksoittain. Emme voi sanoa mitään rajaa, millaisilla pisteillä sisään pääsee varmasti.
Huomaathan, että jos et saa soveltuvuuden arviointiin kuuluvasta psykologisesta osiosta vähintään 15 pistettä tai jos saat haastattelusta nolla pistettä, koetuloksesi hylätään, vaikka valintakoepisteesi muuten oikeuttaisivat opiskelupaikkaan.
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Muut
Muut
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Muut
Löydät hakujaksojen aikataulut verkkosivuiltamme kohdasta Hakujaksot ja aikataulut. Jos aikataulusivulla ei näy seuraavaa hakujaksoa, päivämäärät eivät ole vielä varmistuneet.
Voit hakea poliisikoulutukseen uudelleen, myös peräkkäisillä hakujaksoilla. Ainoa rajoite on, että et voi hakea yhtä aikaa suomenkieliseen ja ruotsinkieliseen koulutukseen, jos niiden aloitusaika on sama.
Ei saa. Valitsemme opiskelijat poliisikoulutukseen ainoastaan valintakoemenestyksen perusteella.