Länkstig
Navigeringsmeny
Toimintakäsikirja työryhmät sisältö ruotsi
Centrala arbetsgrupper och deras uppgifter
Vid Polamk fungerar flera multiprofessionella grupper och nätverk som fokuserar på olika teman och i dessa grupper kan också representanter för studerande och samarbetspartner delta. En del av våra grupper är lagstadgade.
Nedan beskrivs också några centrala arbetsgrupper vid Räddningsinstitutet, eftersom Räddningsinstitutet genomför utbildningen befälsexamen för räddningsbranschen (YH).
Toimintakäsikirja työryhmät sisältö haitari ruotsi
Polisyrkeshögskolans delegation
Förutom Polamk är inrikesministeriet, polisstyrelsen och polisens enheter, åklagarväsendet, högskolorna, säkerhets- och räddningsbranschen samt organisationer representerade.
Delegationens uppgifter:
- bistå Polamk vid planering och utveckling av verksamheten samt utvärdering av förändringar i yrkeshögskolans verksamhetsmiljö och deras effekter
- analysera förändringstrender i den interna säkerhetsmiljön och hjälpa till att förutse dessa i den omfattning de berör Polamks verksamhet och härmed ge input för uppföljning, utvärdering och utveckling av Polamks strategi.
Polisyrkeshögskolans styrelse
Till styrelsen hör rektorn (ordf.), fyra representanter för Polamks personal, fyra representanter för Polamks examensstuderande, fyra representanter för myndigheterna för den interna säkerheten eller för sammanslutningar inom branschen, en representant för Räddningsinstitutet, en representant för yrkeshögskolestuderande inom räddningsbranschen och en representant för räddningsverken.
Styrelsens uppgifter är:
- godkänna Polamks reglementen, ordningsregler och examensregler
- godkänna läroplanerna för examensutbildningen
- avgöra rättelseyrkanden som gäller antagning av studerande, återställande av studierätt, avbrytande av studier, indragning av studierätt, avstängning för viss tid eller skriftlig varning
- tillsätta Polisyrkeshögskolans examensnämnd
- godkänna urvalskriterierna för examensutbildningen och specialiseringsstudierna
- godkänna läroplanerna för specialiseringsstudierna.
Räddningsinstitutets delegation
Till delegationen hör rektorn, utbildningsdirektören samt representanter för inrikesministeriet, undervisning- och kulturministeriet, Polisyrkeshögskolan och nödcentralen. Övriga medlemmar representerar regionförvaltningen, kommunalförvaltningen, räddningsväsendet, forskningsinstitut och organisationer inom räddningsbranschen, samt andra aktörer som är centrala för Räddningsinstitutets verksamhet. Minst en av medlemmarna ska vara förtrogen med svenskspråkig utbildning.
Delegationens uppgift är att stödja planeringen och utvecklingen av Räddningsinstitutets verksamhet, samt att följa upp förändringar i dess verksamhetsmiljö och bedöma förändringarnas effekter.
Ledningsgrupp
Till den ledningsgruppen hör rektorn (ordf.), cheferna för kompetensområdena, utbildningscheferna och en representant för personalen.
Den operativa ledningsgruppens uppgifter är att behandla:
- Polisyrkeshögskolans lagstadgade uppgifter och genomförandet av dem
- verksamhetsmiljön, strategiska riktlinjer samt andra viktiga och omfattande frågor
- frågor som gäller ämbetsverkets personal, ekonomi, kommunikation, lokaler, riskhantering och verksamhetsförutsättningar
- planering och resultat av verksamheten och ekonomin
- strategiska partnerskap och samarbete med intressentgrupper
- riktlinjer för den avgiftsbelagda verksamheten
- genomförande av kvalitetsledningen.
Räddningsinstitutets strategiska ledningsgrupp
Till Räddningsinstitutets strategiska ledningsgrupp hör rektorn, utbildningsdirektören, förvaltningsdirektören och forskningsdirektören. Personalchefen kan vid behov kallas till ledningsgruppens möten. Den strategiska ledningsgruppens uppgift är att förbereda och behandla frågor som gäller Räddningsinstitu-tet på strategisk nivå, såsom
- strategisk planering och ledning, övervakning, koordinering och utveckling av organets verksamhet;
- uppföljning, samordning och utveckling av undervisning och utbildning kopplad till resultatstyrningsprocessen.
Lönearbetsgruppen
Till lönearbetsgruppen hör både arbetsgivarrepresentanter och arbetstagarrepresentanter. Arbetsgivarrepresentanterna är fyra till antalet. Arbetstagarrepresentanterna utgörs av förtroendemän och fyra personalrepresentanter. Lönearbetsgruppen leds av förvaltningsdirektören.
Polisyrkeshögskolans lönearbetsgrupp har till uppgift att övervaka tillämpningen av lönesystemet i läroanstalten samt att föreslå lösningar på tvister som berör lönefrågor.
Informationssäkerhetsgruppen
Informationssäkerhetsgruppen består av informationssäkerhetschefen, IT-förvaltningschefen, säkerhetschefen, övningsmästaren och fem representanter för personalen.
Gruppens uppgifter är:
- utveckla informationssäkerheten och koordinera informationssäkerhetsåtgärder
- koordinera utvärderingen av informationssäkerhetsriskerna
- sörja för åtgärder för att uppnå och upprätthålla den fastställda informationssäkerhetsnivån
- göra framställningar och anvisningar i anknytning till informationssäkerheten
- bereda utvecklingsprojekt för informationssäkerheten
- följa situationen för informationssäkerheten och reagera på iakttagna brister och problem
- granska årligen miljö- och systemförteckningarna som upprätthålls av informationsförvaltningen.
Arbetarskyddskommissionen
Till arbetarskyddskommissionen hör som arbetsgivarens representanter förvaltningsdirektören och säkerhetschefen samt som personalens representanter arbetarskyddsfullmäktig, vicefullmäktige, arbetarskyddsombudet, studerandenas arbetarskyddsombud och sex representanter för personalen.
Arbetarskyddskommissionens uppgift är att främja arbetssäkerheten och -hälsan på arbetsplatsen. Mer exakta uppgifter finns samlade i verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet, som finns på polisens intranät på Polamks personalsidor.
Arbetsgruppen för jämställdhet och likabehandling
Till arbetsgruppen för jämställdhet och likabehandling hör överkonstapel (ordf.), arbetarskyddsombudet, utbildningschef, kvalitetschef, personalsakkunnig, fyra medlemmar från personalen och studerandekårens kontaktperson för trakasserier.
Arbetsgruppens uppgift är att:
- utvärdera och målmedvetet främja jämställdhet och likabehandling vid Polisyrkeshögskolan.
- utarbeta och upprätthålla Polisyrkeshögskolans jämställdhets- och likabehandlingsplan.
- utarbeta förslag på mål som ska ingå i planen och följa upp hur de uppnås.
Samarbetskommissionen
Samarbetskommissionen består av rektorn (ordf.), förvaltningsdirektören, förtroendemän, arbetarskyddsfullmäktig och sex representanter för personalen.
Lagen om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar (30.12.2013/1233) definierar de ärenden som samarbetskommissionen ska behandla. Gruppen strävar efter att främja resultatet, lönsamheten och förbättra arbetslivskvaliteten inom Polamks verksamhet. Dess mål är att öka personalens möjligheter att påverka beredningen och beslutsfattandet som gäller arbetet och arbetsförhållandena.
Se även
Lag om samarbete inom statens ämbetsverk och inrättningar (30.12.2013/1233)
Undervisningsverksamhetens styrgrupp (styrgruppen Koto)
Till styrgruppen Koto hör utbildningsdirektören (ordf.), studiehandledaren (sekr.), utbildningscheferna, kompetensområdescheferna för undervisningen, chefen för studieärenden och kvalitetschefen.
Styrgruppens uppgifter är:
- stödja fastställandet av resultatmål för kärnprocessen för undervisning och inlärning och uppnåendet av dessa genom att delta i den allmänna styrningen och utvecklingen av undervisningsverksamheten
- behandla och dra riktlinjer för frågor som gäller undervisningsverksamheten och samarbetet inom kompetensområdena
- behandla mer omfattande sammanfattningar av responsen samt frågor i anslutning till genomförandet av de pedagogiska riktlinjerna.
Räddningsinstitutets ledningsgrupp för utbildning
Medlemmarna i ledningsgruppen för utbildning är utbildningsdirektören, utbildningscheferna, tekniska chefen, representanter från studietjänsterna och representant för studerandena.
Gruppens uppgift är att förbereda och behandla utvecklingen av examensutbildning och fortbildning och läroanstaltens pedagogiska planering och utveckling samt centrala teman för utbildningsverksamheten, vilka bland annat är
- planering, genomförande, utvärdering och utveckling av de mål och åtgärder som ingår i strategin
- utveckling av utbildnings- och studietjänstprocesser
- utveckling av samarbetet med partner.
Ledningsgruppen för utbildning tillhandahåller information för att stödja den strategiska ledningsgruppens beslutsfattande och övrig verksamhet och beslutsfattande vid Räddningsinstitutet.
Representant för studerandena väljs av Räddningsinstitutets studentkår. Studentkåren har möjlighet att komma med förslag och initiativ till ledningsgruppen för utbildning.
Utbildningsdirektören kan kalla experter till mötena.
Arbetsgruppen för öppen vetenskap och forskning (ATT)
I ATT-arbetsgruppen ingår två specialforskare, av vilka den ena är ordförande, lektor (lärdomsprov), forskare (Polismuseet), informatiker, forskningssekreterare, specialplanerare (FUI-kommunikation) och planerare (studerandetjänster).
Gruppens uppgifter är att:
- bedöma nuläget inom öppen vetenskap och forskning och identifiera centrala ut-vecklingsområden med beaktande av de fyra riktlinjerna i deklarationen om öppen vetenskap och forskning
- utreda separata lösningar med vilka projektmaterialet och deras basuppgifter kan sparas på ett enhetligt sätt samt vid behov öppnas för användning antingen till-sammans med projektparterna eller mer omfattande
- utveckla en verksamhetsmodell för öppen vetenskap och forskning som lämpar sig för Polamk och uppdatera den
- uppdatera innehållet i Polamks projekthandbok i fråga om principer och praxis inom ämnesområdet
- lyfta fram utbildningsbehov för att utveckla personalens kompetens inom ämnesområdet
- bereda utbildningsmaterial om grunderna i öppen vetenskap och Polamks verksamhetsmodell för den interna utbildningen inom ämnesområdet
- bereda Polamks utlåtanden om ämnesområdet.
Publikationsnämnden
Till publikationsnämnden hör enhetschefen för FUI (ordf.), specialforskaren, forskningssekreteraren (sekr.), kommunikationschefen, utbildningschefen för fortbildningen och lärarrepresentanter.
Gruppens uppgifter är:
- ta emot och registrera publikationsförslag
- bedöma om de erbjudna manuskripten är publicerbara, begära vid behov om bedömningar av dem och fatta publiceringsbeslut
- styra manuskript med färdigt innehåll till vidare behandling
- utveckla publikationsverksamheten och övervaka kvaliteten på publikationspro-dukterna samt främja kännedomen om publikationerna.
Styrgruppen för lärdomsprovet och FUI-styrgruppen
I styrgruppen för lärdomsprovet och FUI-styrgruppen ingår utbildningschefen för examensutbildningen (ordf.), ansvariga lärarna för lärdomsprovet och FUI-studieperioderna, utbildningsplaneraren, en representant från FUI-kompetensområdet och representanter från olika kompetensområdena.
Gruppens uppgift är att säkerställa att lärdomsproven som hör till Polamks examensutbildningar samt FUI-studierna fungerar smidigt och håller hög kvalitet.
Studeranderekryteringsgruppen
Till studeranderekryteringsgruppen hör kommissarien för studeranderekryteringen (ordf.), utbildningsdirektören, urvalsteamets planerare, kommunikationschefen, chefen för studieärenden, studiehandledaren, praktikteamets överkommissarie, svenskspråkiga utbildningens kommissarie, motorcykelutbildningens kommissarie och en planerare från studeranderekryteringen (sekr.).
Gruppens uppgifter är:
- bereda och verkställa planen för rekrytering av studerande
- utvärdera effekterna av åtgärderna årligen.
Gruppen kan kalla samman övriga sakkunniga för att delta i gruppens arbete.
Utvecklingsgruppen för läroplaner
Till utvecklingsgruppen för läroplaner hör utbildningsdirektören (ordf.), cheferna för kompetensområdena för undervisningen, utbildningschefen, utbildningsplanerarna, en representant för FUI-kompetensområdet, en representant för praktikteamet, en lärarrepresentant för den svenskspråkiga undervisningen, en representant för arbetslivet, Räddningsinstitutets utbildningschef och en studentrepresentant.
Gruppens uppgifter är att:
- leda, koordinera och utveckla Polisyrkeshögskolans läro- och genomförandeplaner.
- behandla sammanfattningar av studerandes respons, utvärdera kompetensområdenas syn-punkter och dess utvecklingsförslag samt att utveckla läroplansutvecklingsprocessens priorite-ringar utgående från studeranderespons.
Utvecklingsgruppen för undervisning (Opeke)
I Opeke ingår utbildningschefen för fortbildningen (ordf.), utbildningschefen för examensutbildningen, utbildningsplanerarna, studiehandledaren, minst två lärarrepresentanter från kompetensområdena inom undervisningen, en representant för FUI-kompetensområdet samt 4-6 studeranderepresentanter.
Gruppens uppgifter är att främja utvecklingen av undervisningen och samarbeta med Polamks övriga arbetsgrupper. Ordföranden rapporterar om Opekes arbete till styrgruppen för utbildningsverksamheten.
Simuleringsarbetsgruppen
I simuleringsarbetsgruppen ingår utbildningschefen för fortbildningen (ordf.), IT-experter, övningsmästare och fyra lärare.
Gruppens uppgift är att utveckla simuleringsundervisningen på olika sätt.
Nedan beskrivs också några centrala arbetsgrupper vid Räddningsinstitutet, eftersom Räddningsinstitutet genomför utbildningen befälsexamen för räddningsbranschen (YH).
Samarbetsmöte mellan Polisyrkeshögskolan och Studerandekåren
Till medlemmarna i samarbetsmötet hör chefen för studieärenden (ordf.), styrelseledamöterna i Polamks studerandekår, klassordföranden för polisexamen (högre YH), utbildningsdirektören, rektorn, utbildningschefen för examensutbildningen och kvalitetschefen (sekr.). Vid mötena har också kommunikationschefen och säkerhetschefen rätt att närvara.
Gruppens uppgifter är:
- behandla studerandekårens initiativ och respons
- följa upp effekten av responsen
- diskutera aktuella teman i anslutning till polisutbildningen
- intensifiera samarbetet mellan studerandena och utbildningsledningen.
Forskningsetiska nämnden
Till etiska nämnden hör specialforskaren (ordf.), överläraren och lärarrepresentanter.
Den anvisande utgångspunkten för utvärderingen som genomförts av den etiska nämnden är de etiska principerna som den forskningsetiska delegationen sammanställt.
Gruppens uppgift är att ge utlåtanden om forskningsprojektens etiska godtagbarhet. Av nämnden kan dessutom begäras ett utlåtande om forskningsobjektet, forskningens fi-nansiärer eller samarbetspartner förutsätter detta eller om forskningsresultaten planeras att publiceras i en forskningstidning som förutsätter en etisk förhandsutvärdering.
Se även
Forskningsetiska delegationen (TENK)
Examensnämnden
Till examensnämnden hör Polamks överlärare (ordf.), två av Polamks lärare och två av Räddningsinstitutets lärare.
Nämnden behandlar rättelseyrkanden gällande bedömning av studieprestationer eller tillgodoräknande av studieperioden.
Urvalskommissionen
Till urvalskommissionen hör chefen för studieärenden (ordf.), en psykolog, urvalsteamets psykolog, en kommissarie, en kompetensområdeschef och urvalsteamets planerare.
Kommissionens uppgifter är att förbereda
- kriterierna för urvalen till polis (YH)
- villkorliga antagningsbeslut för polis (YH) -examen
- utlåtanden om rättelseyrkanden som gäller lämplighetsbedömningar för antagning av polis (YH) -studerande.