Länkstig

Bloggar

Bloggar

Työn alla tulevaisuuden poliisit

Marikki Jukarainen Publiceringsdatum 28.3.2023 14.23 Blogg

Edellisessä tekstissäni kerroin, kuinka päädyin opiskelemaan Polamkiin. Tässä tekstissä haluan kertoa hieman siitä, millaisten ihmisten kanssa koulussa opiskelen.

Opiskelua on takana nyt noin kahdeksan kuukautta, ja olemme teorian lisäksi päässeet käytännön harjoitusten makuun. Harjoituksissa toimimme poliisipartioina erilaisissa tilanteissa ja ”ajamme keikkaa” koulun alueella. Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi häiriökäyttäytymiseen tai alkoholin vaikutuksen alaisena ajamiseen. Käytännön harjoitusten myötä myös opiskelijakavereiden piirteet ja ominaisuudet ovat tulleet uudella tavalla esiin. Olen ihaillen seurannut luokkalaisteni tapoja hoitaa erilaisia tilanteita ja saanut konkreettisesti huomata sen, mikä rikkaus meidän kaikkien erilaiset taustat ja luonteenpiirteet ovat. Toiset ovat esimerkiksi luontaisesti nopeampia reagoimaan kuin toiset, ja toisilla taas on kärsivällisyyttä keskustella ja kuunnella maailman tappiin saakka. Nämä molemmat ominaisuudet ovat poliisityön, partion toiminnan ja ihmisten kohtaamisen kannalta erittäin tärkeitä.

Ensimmäisinä päivinä Poliisiammattikorkeakoulun auditoriossa meille puhuttiin erilaisten taustojemme merkityksestä poliisiorganisaatiolle. Tuntui hyvältä, kun kannustettiin olemaan omia itsejämme ja muistutettiin siitä, että poliisissa asiat tehdään yhdessä ja koko organisaatio hyötyy yksilöiden erilaisista taustoista ja osaamisesta. Nyt nuo sanat ovat konkretisoituneet ja näyttäytyvät joka päivä koulun arjessa. Meille kaikille on paikkamme, jossa pääsemme käyttämään omia vahvuuksiamme. Omalla kohdallani omana itsenäni oleminen johti muun muassa siihen, että luokkalaiseni luottivat minulle luokan puheenjohtajan roolin, sekä siihen, että nostin käteni ylös siinä vaiheessa, kun kysyttiin halukkaita kirjoittamaan Poliisiammattikorkeakoulun blogia.

Ensimmäisten viikkojen aikana minulla oli positiivinen ongelma ratkaistavana. Olin saanut juuri ennen koulun alkua houkuttelevan työtarjouksen, ja minun täytyi päättää, otanko työtarjouksen vastaan, vai keskitynkö kouluun. Viime kädessä asian ratkaisi ihmiset ympärilläni. Huomasin ensimmäisillä viikoilla ajattelevani, etten oikeastaan haluaisi lähteä tästä porukasta minnekään ja annoin itselleni luvan jäädä. Se on osoittautunut hyväksi päätökseksi, sillä olen saanut tutustua moneen hienoon ihmiseen ja saan jakaa heidän kanssaan mielenkiintoisia asioita jokaisena koulupäivänä. 

Fakta on, että poliisin työ tulee olemaan haastavaa ja kuormittavaa. Poliisi kohtaa työssään asioita, joista muut lukevat Alibista. Uskon kuitenkin, että työ tulee olemaan myös hauskaa ja ainutlaatuista, ja ympärillä tulee olemaan kollegoita, jotka tulevat olemaan isossa roolissa jaksamisen suhteen. Olen siitä vakuuttunut, sillä tulevaisuuden poliisit ovat ympärilläni tälläkin hetkellä koulun arjessa.

Marikki