Länkstig
Navigeringsmeny
AMK UKK Koulutukseen hakeminen otsikko ruotsi
Frågor och svar: Ansökan till polisutbildning
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Hakuvaatimukset ja hakemisen esteet ruotsi
Ansökningskrav och hinder för ansökan
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Hakuvaatimukset ja hakemisen esteet ruotsi
Det finns ingen övre eller nedre åldersgräns för att söka in till polisutbildning. Observera dock att körkort i kategori B och tillräcklig avklarad grundutbildning efter grundskolan hör till kraven för att söka till polisutbildningen. På grund av det här är våra yngsta sökande 18 år. De äldsta sökande som antagits har varit över 40 år.
Vi gör inte avkall på kraven för synförmåga. Din synförmåga ska uppfylla kraven innan ansökningstiden utgår.
Synskärpan ska vara minst 0.2 på vardera ögat utan glasögon eller kontaktlinser. Den korrigerade synskärpan med glasögon eller kontaktlinser ska vara minst 1.0. Observera att bedömning av synförmåga inte är samma sak som glasögonens styrka. Om du är osäker på om din synförmåga uppfyller kraven ska du kontrollera det hos en optiker innan du ansöker.
Om du genomgått en operation för brytningsfel kan du söka till polisutbildningen genast då din synförmåga uppfyller kraven.
Du får inte ha en sjukdom, skada eller ett handikapp som försämrar din förmåga att sköta ditt arbete som polis. Förmågan att klara polisyrket utvärderas under hela urvalsprocessen.
Efter det villkorliga antagningsbeslutet utför en läkare en hälsoundersökning för att bedöma den sökandes lämplighet för polisyrket. Bedömningen beaktar polisyrkets fysiska krav samt belastningsfaktorer i arbetet, såsom treskiftsarbete.
Den hälsomässiga lämpligheten bedöms alltid från fall till fall, och inga enskilda sjukdomar utesluter möjligheten att bli antagen till polisutbildningen.
Dina levnadsvanor ska passa polisyrket då du söker till polisutbildningen. Med det här menas, att alla utförda brott kan försämra din lämplighet för polisbranschen. Vi bedömer betydelsen av eventuella överträdelser med tanke på polisutbildningen från fall till fall.
En normal säkerhetsutredning av sökandena ingår i antagningen av studerande till Polisyrkeshögskolan. Skyddspolisen utför utredningen.
Arbetserfarenhet ingår inte i ansökningskraven då du söker till utbildningen polis (YH).
Ja. Värnplikt ingår inte i ansökningskraven. Man får heller inte extra poäng för utförd värnplikt eller för frivillig militärtjänst för kvinnor.
Polisutbildningen har inget längdkrav.
Avvikande färgseende är inget hinder: vi förutsätter inte normal färgsyn av dem som antas till utbildningen.
Körkortskravet är körrätt för kategori B. Ett körkort för kategori B som berättigar den sökande att köra bil med automatväxel fyller ansökningskravet.
Vi rekommenderar ändå att du avlägger körprov med en bil med manuell växellåda innan polisutbildningen börjar. En stor del av polisens fordon har manuell växellåda, och under studierna avläggs bland annat hanteringsprovet med ett fordon som har manuell växellåda. Dessutom måste polisen manövrera kundernas fordon i sitt arbete, och en del av fordonen har manuell växellåda.
Om du känner dig osäker som förare eller om du inte har mycket erfarenhet av att köra bil är det nyttigt att utöka körkunskaperna innan polisutbildningen börjar.
Smidiga körkunskaper underlättar studierna
Video om hanteringsprov för polisbil som hör till polisutbildningen
Du kan ansöka om du har avklarat en gymnasieutbildning innan ansökningstiden går ut och har ett intyg från skolan över detta. Lämna in intyget till Polamk innan ansökningstiden går ut. I Polamks webbansökan ska du märka i gymnasiets lärokurs i utbildningsfältet som namn på examen och den dag då du har slutfört gymnasiets lärokurs som datum för avläggande av examen.
Det är i allmänhet inte förbjudet för sökanden eller polisstuderanden att ha tatueringar. Ansökningskraven eller urvalskriterierna tar inte ställning till den sökandes yttre egenskaper.
Under ansökningsprocessen bedömer vi den sökandes lämplighet som polis. Den sökande kan förmedla sina egna värderingar och attityder med hjälp av tatueringar. Om tatueringarna är synligt framme kan man diskutera dem i intervjun som ingår i urvalsprovet och i vissa fall kan tatueringarna påverka lämplighetsbedömningen. På tjänsteuppdrag får polisen till exempel inte ha synligt framme ett religiöst eller något annat kännetecken som kan väcka misstankar om polisens opartiskhet.
På polisenheterna kan arbetsgivaren anvisa polisen att klä sig i en långärmad uniform även på sommaren om hen till exempel har stora tatueringar på armarna.
Ja, om personen uppfyller ansökningskraven för polisutbildningen. De studerande antas till utbildningen utgående från poängen i urvalsprovet, inte utgående från deras etniska bakgrund.
Den sökande ska vara finsk medborgare för att bli antagen till polisutbildningen. Härtill ska den sökande behärska undervisningsspråket, det vill säga antingen svenska eller finska. Urvalsprocessen innehåller en normal säkerhetsutredning och i samband med den kan man exempelvis utvärdera den sökandes band till utlandet. Resultaten av säkerhetsutredningen och deras betydelse för antagningen bedöms alltid från fall till fall.
Mer information om att ansöka om medborgarskap får du från polisen på din hemort eller vid Migrationsverket.
Personer som använder slöja eller annan religiös huvudbonad kan bli antagna till polisutbildningen. Det bör dock observeras att polisstuderande redan under studietiden bär polisens uniform, med vilken man inte kan använda en religiös huvudbonad. Till polisuniformen får inga symboler som visar personlig övertygelse bäras.
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Nettihaku ja hakulomake ruotsi
Webbansökan och ansökningsblankett
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Nettihaku ja hakulomake ruotsi
Kontrollera att din nätbanksapplikation har den senaste uppdateringen och att du använder den webbläsare som din bank rekommenderar för att logga in. Försök starta om enheten eller logga in på en annan enhet.
Om inloggningsproblemet kvarstår efter detta kan du kontakta Polamks antagning av studerande: [email protected].
Om du har avlagt studentexamen ansöker du med studentbetyget. Endast de som inte har studentbetyg, men som har fullgjort gymnasiets lärokurs ansöker med gymnasiets lärokurs.
Vitsorden på betyget inverkar inte på antagningen. Det räcker att du avlagt studentexamen eller fullgjort gymnasiets lärokurs innan ansökningsperioden går ut.
Om du har deltagit i studentskrivningarna utan att ha slutfört de obligatoriska kurser som hör till gymnasiets lärokurs, får du ett intyg över godkända prov i stället för studentbetyget. Observera att det här intyget inte är tillräckligt för att du ska kunna söka in till polisutbildningen.
Om din utbildning är gymnasiets lärokurs, ska du lämna in ett intyg över att du fullföljt gymnasiets lärokurs med godkänt resultat till Polamk innan ansökningsperioden löper ut. Du kan lämna in intyget
- per post till adressen Polamk/valinnat, PB 123, 33721 Tammerfors
- per e-post till adressen [email protected].
Du väljer den utbildning som du har avlagt efter grundskolan och som uppfyller behörighetskravet för polis (YH)-utbildningen. Om du till exempel har avlagt studentexamen före högskoleexamen väljer du studentexamen i ansökningsblanketten.
För att bli antagen spelar det ingen roll vilken grundutbildning du har, förutsatt att utbildningen uppfyller behörighetskravet.
Du behöver inte skriva någonting, om du inte har någon särskild information att ge som gäller ansökan. Fyll inte i information om till exempel din bakgrund eller motivering för varför du skulle vara lämplig som polis.
Om vi begär tilläggsuppgifter av dig gällande ansökan kan du skriva dem här.
Ansökan kan inte flyttas, den sökande måste alltså göra en skild ansökan till varje ansökningsperiod.
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Valintakoe ruotsi
Urvalsprov
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Valintakoe ruotsi
Du får information om dagen för urvalsprovet minst en månad före provdagen. På vår webbplats Ansökningsperioder och tidtabeller hittar du information om de dagar då första skedet ordnas. I tidtabellen finns till exempel två olika dagar, men du deltar endast en dag i det första skedet.
I kallelsen till urvalsprovet finns en lista på tillåtna saker. Ta med dig:
- identitetsbevis (identitetskort, pass eller körkort)
- kulspets- och blyertspenna, suddgummi
- idrottskläder och -skor för det fysiska testet, tvättartiklar
- matsäck för provdagen.
Ta inte med extra saker. Till exempel metallföremål larmar vid säkerhetskontrollen.
Poänggränserna och en del av prestationerna i urvalsprovets fysiska test är olika för kvinnor och män. I urvalsprovet antecknas den sökandes juridiska kön, som bestäms enligt personbeteckning.
Se även: Varför skiljer sig kraven för män och kvinnor i urvalsprovets fysiska test?
Bekanta dig med Polamks likabehandlings- och jämställdhetsplan
Polisen representerar hela samhället. Därför är det viktigt att både kvinnor och män arbetar som poliser.
Könens fysiologiska skillnader tas i beaktande i det fysiska testets prestationskrav och poänggränser. Det fysiska testet har planerats så, att både kvinnor och män har en jämlik möjlighet att bli antagna till Polisyrkeshögskolan. Om prestationskraven och poänggränserna skulle vara de samma för kvinnor och män, skulle män som är i förhållandevis sämre form antas eller så skulle andelen kvinnor sjunka.
Syftet med det fysiska testet är att testa om den sökande har de fysiska förutsättningarna för de kommande studierna och arbetslivet. Det fysiska testet är bara en del av urvalsprovet, i likhet med den fysiska konditionens andel av polisens arbete.
Vi testar inte den sökandes simkunskaper under urvalsprovet, men den sökande ska vara simkunnig. Den sökande ska utföra Simundervisnings- och Livräddningsförbunds nordiska simkunnighetsprov. Intyg om simkunnighet kontrolleras efter det villkorliga antagningsbeslutet. Kom i håg att skaffa intyget i god tid!
Om du har sökt till Polisyrkeshögskolan tidigare och redan har intyget om simkunnighet, kan det användas under kommande ansökningsperioder. Du behöver alltså bara skaffa dig intyget en gång.
Vi har inte slagit fast någon längd för essän. Förutsättningen för goda poäng är i praktiken att essän är minst en sida lång. Essäerna som har fått bäst poäng har i allmänhet varit 2–3 sidor långa. Ibland kan en essä på bara en och en halv sida få fulla poäng. I en väldigt kort essä är det svårt att använda sig av texter och jämföra dem med varandra på ett mångsidigt sätt. De flesta underkända essäerna är under en sida långa.
Essän i det skriftliga provet skrivs på dator. Provet genomförs med Polisyrkeshögskolans datorer, sökandena får inte använda egna datorer. För det skriftliga provet behöver du endast en penna som du kan använda för att göra anteckningar på papper.
Den som bedömer essän ser inte skribentens namn, bedömningen är alltså anonym. Bedömaren ser endast skribentens sökandenummer, som varierar vid varje ansökningsomgång.
I urvalsprovet bedöms lämpligheten för polisstudier och polisyrket genom en psykologisk utvärdering, en intervju samt en individuell uppgift och en gruppuppgift.
Vi erbjuder inte de sökande några övningsuppgifter eller handledning inför lämplighetsdelen i urvalsprovet. Du kan ändå ha nytta av allt material som handlar om psykologiska tester. Mer information om ämnet hittar du till exempel på biblioteket. Du kan förbereda dig inför intervjun genom att ta reda på mer om polisyrket och utbildningen.
Du klarar dig bäst i lämplighetsdelen om du är utvilad och dig själv under provet. Vid lämplighetsbedömningen försöker vi få en så sanningsenlig bild som möjligt av dina förutsättningar som sökande. På så vis kan vi anta sådana studerande, som engagerar sig i polisutbildningen, samt som har framgång i sina studier och senare i sitt arbete som polis.
I urvalsprovets första del ingår ett skriftligt prov. Om du söker till den svenskspråkiga utbildningen ska du göra det skriftliga provet på svenska och om du söker till den finskspråkiga utbildningen är provet på finska. Även provfrågor och anvisningar samt texten som delas ut för det skriftliga provet finns på det språk som den utbildning du söker till har.
I det svenskspråkiga urvalsprovet testar vi inte kunskaper i finska (eller kunskaper i svenska i det finskspråkiga provet) eller kunskaper i engelska. Observera dock att urvalsprovsboken innehåller en artikel på det andra inhemska språket och en på engelska. I det svenskspråkiga urvalsprovet ingår ändå inte den finskspråkiga artikeln som material. Den engelska artikeln kan däremot fungera som källmaterial inför det skriftliga urvalsprovet. Om det känns utmanande att läsa en artikel på ett främmande språk kan du till exempel använda ett översättningsprogram – det viktiga i detta skede är att du förstår innehållet i artikeln.
I polisstudierna ingår också studier i finska och engelska, så senast under studietiden får du repetera och lära dig mer finska och engelska.
Mer information om det skriftliga provet
Se även: Hur bra måste en polis kunna det andra inhemska språket?
Poänggränserna varierar från ansökningsperiod till ansökningsperiod. Vi kan inte säga någon poänggräns som garanterar att du kommer in.
Observera att du blir underkänd om du inte får minst 15 poäng i den psykologiska delen eller om du får noll poäng i intervjun, även om dina poäng i urvalsprovet annars skulle berättiga till studieplats.
AMK UKK koulutukseen hakeminen otsikko Muut ruotsi
Övrigt
AMK UKK koulutukseen hakeminen haitari Muut ruotsi
Den svenskspråkiga utbildningen inleds med ett och ett halvt års mellanrum. Du hittar information om tidtabellerna på sidan Ansökningsperioder och tidtabeller. Tidtabellerna för de finskspråkiga ansökningsperioderna finns på sidan Hakujaksot ja aikataulut.
Om följande ansökningsperiod inte syns i tidtabellen har datumen ännu inte fastställts.
Du kan söka till polisutbildningen på nytt, även i på varandra följande ansökningsperioder. Den enda begränsningen är att du inte kan söka till en finskspråkig och svenskspråkig utbildning samtidigt, om de börjar samtidigt.
Nej. De studerande antas till utbildningen enbart utgående från hur de klarar sig i urvalsprovet.