Navigeringsmeny

Moottoripyöräpoliisien koulutus sisältö ruotsi

Utbildning för motorcykelpoliser

Körskicklighet, motocross och höghastighetskörning på asfalt – sådant övas också som en del av polisens motorcykelutbildning, men till utbildningen hör också att plugga lagparagrafer och annan teori.

I polisens motorcykelutbildning får polisernas goda färdigheter att agera arbetssäkert på motorcykel i olika situationer och uppdrag. I utbildningarna deltar årligen 280 poliser på sammanlagt 17 olika kurser.

Motorcykelpolisens kurser är yrkesmässig fortbildning, det vill säga till utbildningen antas endast personer som avlagt polisutbildning och redan arbetar som poliser.

Motorcykelpoliser sicksackar mellan koner med sina motorcyklar på en asfalterad bana.

Grundkurs

Högst 16 poliser inleder årligen grundkursen för motorcykelpoliser. Grundkursen varar sju veckor: fyra veckor på hösten och tre veckor på våren.

Vi väljer ut kursdeltagare på basis av ett urvalsprov. Till det första skedet av provet hör ett teoriprov och en psykologisk kartläggning.  Den andra delen av urvalsprovet är en två dagar lång praktisk del, där de sökandes körförmåga och fysiska färdigheter mäts. Bland annat skjuter de sökande iförda körutrustning motorcykeln en sträcka på 460 meter och prestationen får endast ta tre minuter. I körskicklighetsprovet testar vi den sökandes färdigheter att behärska motorcykeln i olika svängar och kryssande under långsam körning.

Under kursen studeras bland annat vägtrafiklagen och terrängtrafiklagen, anvisningar för larmutryckningskörning samt motorns byggnad och körteknik. Kursdeltagarna lär sig att behärska motorcykeln arbetssäkert i växlande situationer och förhållanden. Studierna omfattar teoretiska prov samt prov för körskicklighet, motocross- och asfaltkörning.

En polis skjuter sin motorcykel över asfalten i urvalsprovet medan två övervakare står bredvid och tittar på.

Övrig utbildning

Alla motorcykelpoliser avlägger alltid innan körperioden inleds en två dagars yrkeskurs, det vill säga en “uppvärmingskurs”. Årligen avlägger cirka 180 motorcykelpoliser yrkeskursen.

Dessutom ordnar vi kurser för motorcykelpoliser som fungerar i specialuppdrag och skoterpoliser. Vi utbildar även motorcykelpoliserna i Estland.

Moottoripyöräpoliisien koulutus videoupotus ruotsi

Se videon om utbildning för motorcykelpoliser

Text i videon är på finska.

Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen vid Kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i Poliisitubes avsnitt Poliisiksi.

Inställningar för kakor på sidan Information om webbplatsen

Titta på videon på Poliisitube