Valintakoe hero

Valintakoe

Valitsemme opiskelijat poliisi (AMK) -tutkintoon valinta- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Vain menestys kokeessa ratkaisee: hyvästä koulutodistuksesta, työkokemuksesta tai esimerkiksi sotilaspoliisikoulutuksesta emme jaa lisäpisteitä. Valmistaudu kokeeseen siis hyvin!

Huomaathan, että jos haet suomenkieliseen koulutukseen, suoritat valintakokeen suomeksi ja jos pyrit ruotsinkieliseen koulutukseen, koe on ruotsinkielinen.

Valintakoe on hakijalle maksuton.

Urheilukassi, jossa lenkkarit, pyyhe, juomapullo ja valintakoekirja.

Valintakoe sisältö

Kokeen vaiheet

Valintakokeessa on kaksi vaihetta:

 • vaihe 1: fyysinen testi, kirjallinen koe, psykologisia testejä
 • vaihe 2: psykologisia testejä, yksilö- ja ryhmätehtävä, henkilökohtainen haastattelu.

Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen kutsumme ne hakijat, jotka täyttävät hakuvaatimukset. Saat kutsun valintakokeeseen nettihaun hakijapalveluun.

Valintakokeeseen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Jos et pääsekään osallistumaan valinta­kokeeseen, ilmoita peruutuksesta opiskelijavalintoihin. Hakujakson aikana voit muuttaa hakemuksesi tietoja tai peruuttaa hakemuksesi nettihakupalvelussa (haku.polamk.fi). Hakujakson päätyttyä ilmoita peruutuksesta sähköpostitse Polamkin opiskelijavalintoihin ([email protected]).

Ensimmäinen vaihe järjestetään Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella. Valintakoepäivä kestää yhteensä lähes kymmenen tuntia.

Toiseen vaiheeseen kutsumme hakijoita valintakoepisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä. Valintakokeen toinen vaihe kestää noin neljä tuntia, ja se järjestetään Polamkissa Tampereella ja muutamalla poliisilaitoksella eri puolilla Suomea.

Lisäksi valintaprosessiin kuuluvat terveystarkastus, huumausainetestaus, Suojelupoliisin tekemä turvallisuusselvitys ja uimataidon todistaminen. Näistä voit lukea Valintapäätös-sivulta.

Valintakokeen pisteytys

Valintakokeen enimmäispistemäärä on 100 pistettä. Osioittain pisteet jakautuvat:

 • kirjallinen koe (essee): 0−30 pistettä
 • fyysinen testi: 0−20 pistettä
 • soveltuvuuden arviointi: 0-50 pistettä
  • psykologinen osio: 0−30 pistettä
  • haastattelu: 0−15 pistettä
  • yksilö- ja ryhmätehtävä: 0−5 pistettä.

Ensimmäisessä vaiheessa laskemme pisteisiin mukaan hakijan fyysisestä testistä ja kirjallisesta kokeesta saamat pisteet sekä enintään 20 pistettä psykologisesta osiosta. Toisen vaiheen jälkeen laskemme kaikki valintakokeesta saadut pisteet yhteen. 

Sen jälkeen tarkistamme, onko hakijan koetulos hyväksytty. Koetulos on hyväksytty, kun hakijalla on yhteenlasketuista pisteistä vähintään 30 pistettä soveltuvuuden arvioinnista ja joista vähintään 15 pistettä on psykologisesta osiosta.

Lopuksi laitamme hyväksytyn koetuloksen saaneet hakijat yhteispistemäärän mukaiseen paremmuusjärjestykseen. 

Lue lisää Valintapäätös-sivulta: Entä jos kahden hakijan yhteispistemäärä on sama?
 

Haku ja valinta lisätietoa yhteinen infolaatikko oikea palsta

Lisätietoa hakemisesta ja opiskelijavalinnoista

[email protected] 

p. 0295 418 301