Valintakoe hero

Valintakoe

Valitsemme opiskelijat poliisi (AMK) -tutkintoon valinta- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Vain menestys kokeessa ratkaisee: hyvästä koulutodistuksesta, työkokemuksesta tai esimerkiksi sotilaspoliisikoulutuksesta emme jaa lisäpisteitä. Valmistaudu kokeeseen siis hyvin!

Huomaathan, että jos haet suomenkieliseen koulutukseen, suoritat valintakokeen suomeksi ja jos pyrit ruotsinkieliseen koulutukseen, koe on ruotsinkielinen.

Valintakoe on hakijalle maksuton.

Etsi hakusanalla

Urheilukassi, jossa lenkkarit, pyyhe, juomapullo ja valintakoekirja.

Valintakoe sisältö

Kokeen vaiheet

Valintakokeessa on kaksi vaihetta:

 • vaihe 1: kuntokoe, kirjallinen koe, psykologisia testejä
 • vaihe 2: psykologisia testejä, yksilö- ja ryhmätehtävä, henkilökohtainen haastattelu.

Valintakokeen ensimmäiseen vaiheeseen kutsumme ne hakijat, jotka täyttävät hakuvaatimukset. Saat kutsun valintakokeeseen nettihaun hakijapalveluun. Muista ilmoittautua valintakokeeseen etukäteen valintakoekutsun ohjeen mukaisesti.

Ensimmäinen vaihe järjestetään Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella. Valintakoepäivä kestää yhteensä lähes kymmenen tuntia.

Toiseen vaiheeseen kutsumme hakijoita valintakoepisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä. Valintakokeen toinen vaihe kestää noin neljä tuntia, ja se järjestetään Polamkissa Tampereella ja muutamalla poliisilaitoksella eri puolilla Suomea.

Lisäksi valintaprosessiin kuuluvat terveystarkastus, huumausainetestaus, Suojelupoliisin tekemä turvallisuusselvitys ja uimataidon todistaminen. Näistä voit lukea Valintapäätös-sivulta.

Valintakokeen pisteytys

Valintakokeen enimmäispistemäärä on 100 pistettä. Osioittain pisteet jakautuvat:

 • kirjallinen koe (essee): 0−30 pistettä
 • kuntokoe: 0−20 pistettä
 • soveltuvuuden arviointi: 0-50 pistettä
  • psykologinen osio: 0−30 pistettä
  • haastattelu: 0−15 pistettä
  • yksilö- ja ryhmätehtävä: 0−5 pistettä.

Ensimmäisessä vaiheessa laskemme pisteisiin mukaan hakijan kuntokokeesta ja kirjallisesta kokeesta saamat pisteet sekä enintään 20 pistettä psykologisesta osiosta. Toisen vaiheen jälkeen laskemme kaikki valintakokeesta saadut pisteet yhteen. 

Sen jälkeen tarkistamme, onko hakijan koetulos hyväksytty. Koetulos on hyväksytty, kun hakijalla on yhteenlasketuista pisteistä vähintään 30 pistettä soveltuvuuden arvioinnista ja joista vähintään 15 pistettä on psykologisesta osiosta.

Lopuksi laitamme hyväksytyn koetuloksen saaneet hakijat yhteispistemäärän mukaiseen paremmuusjärjestykseen. 

Lue lisää Valintapäätös-sivulta: Entä jos kahden hakijan yhteispistemäärä on sama?