Provets skeden
Urvalsprovet har två skeden:
- del 1: fysiska test, skriftligt prov, psykologiska test
- del 2: psykologiska test, individuell uppgift och gruppuppgift, personlig intervju.
Till urvalsprovets första skede kallar vi de sökanden som uppfyller ansökningskraven. Du får en kallelse till urvalsprovet i sökandetjänsten i webbansökan.
De sökande behöver inte anmäla sig till urvalsprovet. Om du inte kan delta i urvalsprovet, meddela om annulleringen till Polamks antagning av studerande. Under ansökningsperioden kan du ändra uppgifterna i din ansökan eller annullera din ansökan i webbansökningstjänsten (haku.polamk.fi). När ansökningsperioden är slut ska du meddela om annulleringen per e-post till Polamks antagning av studerande ([email protected]).
Det första skedet arrangeras på Polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Provdagen tar sammanlagt nästan tio timmar.
Till det andra skedet kallar vi sökanden i den ordning de fått poäng i urvalsprovet. Urvalsprovets andra skede tar cirka fyra timmar och det arrangeras vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors och vid några polisinrättningar runtom i Finland.
Dessutom omfattar urvalsprocessen hälsoundersökning, narkotikatest, säkerhetsutredning av Skyddspolisen och intyg om simkunnighet. Du kan läsa mer om dessa på sidan Antagningsbeslut.
Urvalsprovets poängsättning
Det högsta poängtalet i urvalsprovet är 100 poäng. Per delområde delas poängen:
- skriftliga prov (essä): 0–30 poäng
- fysiska test: 0–20 poäng
- lämplighetsbedömning: 0−50 poäng
- psykologisk del: 0–30 poäng
- intervju: 0–15 poäng
- individuell uppgift och gruppuppgift: 0–5 poäng.
I det första skedet räknas sökandens poäng från det fysiska testet och det skriftliga provet samt högst 20 poäng från den psykologiska delen till godo. Efter det andra skedet adderar vi poängantalet från alla urvalsprov.
Efter det kontrollerar vi att den sökandes provresultat är godkänt. Provresultatet är godkänt när den sökande har fått minst 15 poäng från den psykologiska delen och om hen inte blivit underkänd (0 poäng) i intervjun.
Slutligen rangordnar vi sökanden med godkänt provresultat efter det slutliga totala poängantalet.
Läs mer: Vad händer om två sökanden har samma sammanlagda poängantal?