Ylätaljan-/leuanveto sisältö ruotsi

Latsdrag/räckhäv

Kvinnor genomför delprovet med latsdrag och män kan välja om de gör räckhäv eller latsdrag.

Kvinnor genomför latsdragen med en vikt som är 70 procent av den egna kroppsvikten (med en noggrannhet på 1,25 kg). Män genomför upprepade räckhäv med sin egen kropp som vikt eller latsdrag med 100 kilos vikt.

Både latsdrag och räckhäv genomförs med övertag (med knogarna mot en själv).

När du inleder latsdraget ska du hålla händerna raka och armbågslederna sträckta. Gör latsdragen genom att oavbrutet dra med händerna så att hakans spets når över stången. Vid latsdrag begränsar sätets ryggstöd svängningar och gungningsrörelser. Latsdrag utförs med en bred stång. Du får själv välja hur brett ditt grepp är.

Räckhäv genomförs så att du först hänger i stången med raka armar och sen drar dig själv upp så att din haka kommer ovanpå stången. Dina ben ska vara i kors vid vristerna då räckhäv görs. Du får inte ge fart åt rörelsen med benen eller gunga på kroppen.

Närbild av vikten för lastdrag i gymmet.

Under dagen för urvalsprovet har du endast en prestation i lastdrag/räckhäv, det vill säga du kan inte ta en paus och sedan genomföra provet på nytt. Om övervakaren påpekar att ett enskilt drag underkänns mitt under prestationen, upphör inte hela prestationen, utan du kan fortsätta med lastdragen/räckhäven. Om du till exempel har gjort sex godkända räckhäv och den sjunde blir något ofullständig eller inte godkänns på grund av att kroppen viftar får du fortsätta med din prestation.

Du får använda dina egna handskar eller handledsstöd i lastdragen/räckhäven, så länge de inte har dragremmar eller dragkrokar. Magnesium får också användas (finns i närheten av prestationsplatsen).

Poängsättning

Ditt antal prestationer poängsätts:

Antal prestationer Poängantal
0–1 underkänd prestation
2–3 0
4–6 1
7–9 2
10–12 3
13–15 4
16 eller över 5

Om du blir underkänd i latsdrag/räckhäv, underkänns hela ditt urvalsprov. Om du får noll poäng i latsdrag/räckhäv får du fortsätta ditt urvalsprov, förutom om du även har fått noll poäng i koordinationsprovet.

I urvalsgrunderna finns det också information om det fysiska testets prestationskrav och poängsättning

Ylätaljan-/leuanveto video ruotsi

Demonstrationsvideo för latsdrag/räckhäv

Du kan endast se den inbäddade videon om du har godkänt webbplatsens kakor. Du kan redigera dina kakinställningar på sidan Information om webbplatsen vid Kakor. Om du inte vill godkänna kakor kan du titta på videon i Poliisitubes avsnitt Poliisiksi.

Inställningar för kakor på sidan Information om webbplatsen

Titta på videon på Poliisitube

Kuntokokeen alasivut yhteinen linkilista oikea palsta ruotsi

Haku ja valinta lisätietoa yhteinen infolaatikko oikea palsta ruotsi

Ytterligare information om ansökan och urval

[email protected]

tfn 0295 418 301